Quan fa 15 anys vam començar a fer servir Internet de forma majoritària, era basicament una manera de trobar informació. Era com una gran enciclopedia on podies anar a buscar aquella dada que necessitaves o satisfer aquella curiositat que et neguitejava. Quina és la profunditat màxima dels oceans? Quin any va nèixer Charles Dickens?. Es diu que era una relació de dalt a baix, on la informació “baixava” als nostres ordinadors, però nosaltres hi interveniem poc en el que succeïa allà dalt, a la xarxa, que era un espai misteriós vetat a informàtics amb ulleres i amb cervells privilegiats (És una paròdia, que ningú s’ho prengui malament, eh?)
Ha passat el temps i el canvi en els usos i en les possibilitats de la xarxa ha estat radical. Amb els anys, la interactivitat dels usuaris ha anat a més. Hem passat a la web 2.0 i ara diuen que anem cap a la web 3.0 o la web de les coses. En aquest procés, ens hem anat acostumant a tenir molta informació personal a la xarxa: fotos, missatges de correu electrònic, i també operem amb els nostres diners a través de la banca electrònica.
Totes aquestes accions les fem a través de serveis (accedim al correu gràcies al gmail, hotmail, yahoo o algun altre), pengem les fotos amb Flickr o Picassa… i cada cop que ens donem d’alta en un d’aquests serveis, ens demanen acceptem unes condicions que fan referència a les condicions d’us i a la privacitat. Sovint és un requadre amb molt de text i lletra petita.

Carles GarriguesQuan fa 15 anys vam començar a fer servir Internet de forma majoritària, era basicament una manera de trobar informació. Era com una gran enciclopedia on podies anar a buscar aquella dada que necessitaves o satisfer aquella curiositat que et neguitejava.

Ha passat el temps i el canvi en els usos i en les possibilitats de la xarxa ha estat radical. En aquest procés, ens hem anat acostumant a tenir molta informació personal a la xarxa, i també operem amb els nostres diners a través de la banca electrònica. Totes aquestes accions les fem a través de serveis i cada cop que ens donem d’alta en un d’aquests serveis, acceptem unes condicions que fan referència a les condicions d’us i a la privacitat. Sovint és un requadre amb molt de text i lletra petita. Llegim la lletra petita amb en Carles Garrigues, director del Programa de Programari Lliure de la UOC i expert en temes de seguretat online i privacitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrónica no es publicarà.
Els camps necessaris estan marcats amb  *

sapienciaxarxa

    Etiquetes