Mara Dierssen fa balanç de la Setmana del Cervell

sapiencia - 31/03/2013

La neurobiòloga Mara Dierssen, presidenta de la Societat Espanyola de Neurociència (SENC), ens ha acompanyat durant molts programes. La seva vocació divulgadora ens ha descobert molts secrets del cervell i ens ha sorprès amb les seves històries. La doctora Dierssen va ser col·laboradora de l’Eureka durant la temporada 2011-2012. Al Sapiència no ens volem acomiadar […]

Carles Simó, Premi Nacional de Recerca 2013

sapiencia - 24/03/2013

Carles Simó, catedràtic de matemàtica aplicada de la Universitat de Barcelona, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Recerca 2012 per haver reforçat l’aplicació dels avenços de les matemàtiques en àmbits d’alt impacte socioeconòmic com ara el disseny de missions espacials o la mecànica celeste.  

Valoracions dels Premis Nacionals de Recerca

sapiencia - 24/03/2013

La Generalitat de Catalunya ha entregat aquesta setmana els Premis Nacionals de Rercerca. Josep Maria Martorell, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, i Laura Rubio, directora de comunicació i de divulgació de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, destaquen les virtuts dels premiats en cadascuna de les seves categories. […]

maraLa neurobiòloga Mara Dierssen, presidenta de la Societat Espanyola de Neurociència (SENC), ens ha acompanyat durant molts programes. La seva vocació divulgadora ens ha descobert molts secrets del cervell i ens ha sorprès amb les seves històries. La doctora Dierssen va ser col·laboradora de l’Eureka durant la temporada 2011-2012. Al Sapiència no ens volem acomiadar sense tornar a parlar amb ell de com funciona la ment humana.

SINCokL’agència SINC (Servei d’Informació i Notícies Científiques) és la primera agència de notícies especialitzades en ciència de tot l’Estat espanyol. La seva editora, Pampa G. Molina, ens explica de quina manera els usuaris, investigadors i periodistes es poden beneficiar d’aquest servei que treballa amb llicència de Creative Commons. La iniciativa és de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

gallinaL’espai de les grans preguntes acaba amb una gran pregunta de debò, una qüestió que preocupa la humanitat des de fa molt de temps: què va ser primer, l’ou o la gallina? El punt de partida és el següent: si una gallina ve d’un ou i els ous venen de les gallines, entrem en un raonament circular d’on no podem sortir. Però… hi ha d’haver alguna de les dues coses que va aparèixer primer: l’ou o la gallina?

peremiroPere Miró (Manresa, 1927 – 2013) ens ha deixat aquest mes a l’edat de 84 anys. Aquest científic català va ser un dels màxims exponents de la química aplicada a la indústria tèxtil de Catalunya, tota una autoritat en química de la llana, de detergents i de proteïnes. L’any 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi per les seves contribucions científiques.

 

CarlesSimoCarles Simó, catedràtic de matemàtica aplicada de la Universitat de Barcelona, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Recerca 2012 per haver reforçat l’aplicació dels avenços de les matemàtiques en àmbits d’alt impacte socioeconòmic com ara el disseny de missions espacials o la mecànica celeste.

 

martoreellLa Generalitat de Catalunya ha entregat aquesta setmana els Premis Nacionals de Rercerca. Josep Maria Martorell, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, i Laura Rubio, directora de comunicació i de divulgació de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, destaquen les virtuts dels premiats en cadascuna de les seves categories.

 

 

100questEl físic Jordi Aloy publica 100 qüestions d’astronomia a l’editorial Cossetània. El llibre demostra que l’astronomia determina moltes coses de la nostra existència i, fins i tot, del nostre dia a dia. Aquesta obra es pregunta si estem sols a l’univers i per què la Lluna sempre mostra la mateixa cara a la Terra, entre moltes d’altres qüestions. Una lectura molt recomanable.

pelosAquests dies ha fet molt mal temps. Les persones presumides detesten els dies de pluja perquè, entre d’altres, se’ls estarrufen els cabells. Per què? La gran pregunta es planteja per què se’ns ‘inflamen’ els cabells quan hi ha humitat, per què no hi ha manera de dominar la nostra melena en un dia de pluja. Descobreix la resposta.

einsteinEl físic alemany Albert Einstein va arribar a Barcelona el 22 de febrer de l’any 1923, quan ja havia guanyat un premi Nobel. El científic es va passar sis dies a Catalunya fent conferències, visites i trobades amb molts científics i personalitats del país. L’espai de les biografies recupera aquella estada, de la qual ara en celebrem el 90è aniversari.

 

 

cienciaCada setmana recollim algunes de les notícies d’actualitat que la ciència i la tecnologia ha produït durant la setmana.

sapienciaxarxa

    Etiquetes