Richard Strauss
Richard Strauss

La dona sense ombra és una òpera dividida en tres actes, amb música de Richard Strauss i llibret en alemany d’Hugo von Hofmannsthal. L’estrena va ser a Viena, el 10 d’octubre de 1919, per tant recentment ha celebrat el seu 102 aniversari. L’estrena catalana va ser al Gran Teatre del Liceu, el 29 de novembre de 1951, en breu farà 70 anys.

Aquesta òpera representa el punt culminant de la col·laboració entre el compositor Richard Strauss i el poeta i dramaturg Hugo von Hofmannsthal. Els treballs conjunts entre l’escriptor i el músic havien començat el 1909, amb la realització d’Elektra, que Strauss va compondre partint del crèdit que li havia merescut la seva revolucionària i provocativa Salome, i Hofmannsthal va escriure a partir del llegat de la tragèdia grega.

A partir d’”Elektra”, la relació creativa entre Strauss i Hofmannsthal va donar altres tres fruits de primeríssima importància en els annals de l’òpera del segle XX: Der Rosenkavalier (1911), homenatge no dissimulat de Strauss a l’òpera del segle XVIII mozartiana, Ariadne auf Naxos (1912), que escenifica el punt d’encreuament entre el registre del còmic i el de la tragèdia -la desesperació d’Ariadna abandonada a l’illa de Naxos per Teseo- i per fi, i Die Frau ohne Schatten (1919), que va marcar una llarga pausa en les relacions entre el músic i el dramaturg.

 

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *