Richard Wagner
Richard Wagner

Parsifal, segons el seu autor, no és una òpera sinó un Festival Escènic Sagrat; dividit en tres actes i amb música i llibret en alemany de Richard Wagner, i estrenada al Festival de Bayreuth el 26 de juliol de 1882 (fa 139 anys), i que va arribar a Catalunya la nit del 31 de desembre de 1913, al Gran teatre del Liceu, sent el primer teatre del món que acollia aquest títol, ja que el mateix Wagner va imposar un espai de 30 anys abans no pogués representar-se aquest títol en cap altre teatre que no fos el del festival de Bayreuth. I el Liceu va ser el primer.

Amb aquesta obra de maduresa Wagner va tornar als drames musicals de contingut místic; amb Parsifal va aconseguir desencantar completament a Nietzsche, que en el passat havia admirat el to pagà i anticonvencional de les seves creacions “nibelungues”, ja que Wagner va retornar a uns textos i actituds filo-cristianes inexplicables tenint en compte les creacions que havia presentat fins al moment.

Wagner va concebre l’obra l’abril de 1857 però només la completà vint-i-cinc anys després, estrenant-la a Bayreuth l’any 1882.

El 31 de desembre de 1913 el Liceu es va avançar una hora i mitja a la resta de teatres europeus que van estrenar Parsifal l’1 de gener, perquè en el seu testament havia prohibit que es representés fora de la ciutat de Bayreuth fins a 30 anys després de la seva mort. En molts teatres europeus es va programar l’òpera per aquest dia, però al Liceu es va iniciar la representació la vigília i degut a la diferència horària (atès que s’anava una hora avançat respecte als altres països d’Europa) el Liceu va ser la primera ciutat on es va representar per primer cop oficialment Parsifal. La funció va començar a les 22:25h del 31 de desembre de 1913 i es va acabar a les 5 de la matinada de l’1 de gener de 1914.

 

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *