WA Mozart
WA Mozart

Bastien und Bastienne és un singspiel en un sol acte amb música de Wolfgang Amadeus Mozart, i llibret en alemany de Friedrich Weiskern; el text parodia el llibret de l’òpera Le Devin du village de Jean-Jacques Rousseau (1752).

L’estrena del títol que avui ens ocupa va ser a al jardí de la casa del doctor Anton Mesmer, a Viena, el mes de setembre de 1768. L’estrena a Catalunya va ser a Barcelona, a càrrec de l’associació de músics de Cambra, el 30 de gener de 1928.

Jean-Jacques Rousseau va voler demostrar l’eficàcia de l’òpera italiana, que aleshores s’anava fent famosa a les festes populars franceses, però que es trobaven amb dificultats burocràtiques per arribar fins a la capital de França, París. El resultat va ser que l’òpera Le Devin du village va servir com a material per elaborar aquesta breu òpera en un sol acte.

L’òpera de Rousseau s’havia presentat el 1752 a Fontainebleau i reposada un any després al Théatre de l’Opéra, amb un gran èxit. El 1755 havia arribat a Viena una paròdia en dialecte d’aquesta operetta, rebent el nom de Les amours de Bastien et Bastienne; la paròdia era de Favart i Guerville. Una nova versió, en llengua alemanya, es va donar a Viena el 1764. A Mozart li van oferir musicar el llibret readaptat en alemany. I així ho va fer.

Va ser un encàrrec de Franz Anton Mesmer, creador de la teoria del “magnetisme animal” (més conegut com a hipnotisme), per a representar al seu teatre a l’aire lliure. No s’ha pogut verificar documentalment la suposada estrena al teatre de Mesmer, a l’octubre de 1768 a Viena. El que sí està clara és la primera representació documentada, que va ser l’any 1890 a Berlín.

 

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *