Joan Sutherland

Lakmé és una òpera dividida en tres actes, amb música de Léo Delibes i llibret en francès d’Edmond Gondinet i Philippe Gille, tot i que basat en la novel·la Rarahu ou Le Mariage de Loti (1880) de Pierre Loti. L’estrena va ser a l’Opéra-Comique de París el 14 d’abril de 1883, mentre que a Catalunya s’estrenaria al Teatre Novedades de Barcelona el 15 de setembre de 1898.

Delibes va compondre aquesta òpera quasi sense voler. Primer li va cridar l’atenció la veu lleugera i molt flexible de la soprano Marie van Zandt, i alhora va caure en les seves mans la novel·la de Pierre Loti que va llegir-se fins a tres cops durant un viatge a Viena. L’ambient exòtic, aleshores molt de moda a París, va fer la resta.

Amb una acció situada a l’Índia colonial del segle XIX, la trama és un retrat un context de palaus mig derruïts, joves anglesos en edat d’enamorar-se i la intrigant estètica de les joves hindús. Tot plegat massa simple, i que si no fos per la música de Delibes cauria en l’anècdota. Ara bé, si la soprano protagonista és capaç d’assumir el molt complex rol de Lakmé, esdevé una festa del cant. 

 

Share →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *