Joan Sutherland
Joan Sutherland

Beatrice di Tenda és una òpera dividida en dos actes, amb música de Vincenzo Bellini i llibret en italià de Felice Romani, tot i que basat en una obra de teatre homònima de Carlo Tedaldi-Fores. L’estrena va ser el 16 de març de 1833 al Teatro La Fenice de Venècia. Mentre que l’estrena catalana seria el 12 de desembre de 1837 al Teatre de la Santa Creu de Barcelona.

Aquesta va ser una òpera que generaria molts maldecaps a Bellini, ja d’entrada a l’hora de triar el tema van aparèixer les diferències de criteri amb Romani, el llibretista. Considerava que la temàtica era massa similar a l’òpera Anna Bolena (G. Donizetti), i malgrat això Bellini va tirar el projecte endavant.

El treball va resultar problemàtic, i el finale no va poder ser conclòs a temps per a l’estrena, de manera que la cabaletta final de Beatrice va ser emprada d’una òpera anterior del compositor: Bianca e Fernando. A finals de la dècada del 1960, Vittorio Gui va descobrir els esbossos originals de Bellini per a l’escena final, fet que ens permetrà gaudir-lo en el programa.

Les diferències de Romani amb el tema, unides al problemàtic procés creatiu de l’òpera, el van portar a inserir una justificació en l’edició impresa del llibret. Això va desembocar en un agre enfrontament amb Bellini i al trencament de la seva complicada, tot i que també gloriosa, relació artística.
En aquesta obra, el cor hi juga un paper molt més important que en les òperes precedents de Bellini, no només comentant l’acció sinó també aconsellant i consolant als protagonistes, en la més pura tradició de la tragèdia grega.

Bellini sentia que havia contrarestat l’horror de la història amb la bellesa de la seva música i que Beatrice, assegurava, “no era menys digna que les seves germanes”. Però el cert és que va ser l’excel·lent interpretació del personatge principal, a càrrec de la mítica Giuditta Pasta, el que va poder esquivar l’hostilitat del públic.

 

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *