Birgit Nilsson com 'Elektra' (Viena, 1965)
Birgit Nilsson com ‘Elektra’ (Viena, 1965)

Elektra és una òpera en un sol acte, amb música de Richard Strauss i llibret en alemany d’Hugo von Hofmannsthal, tot i que basat en el drama grec de Sòfocles del segle V ac. L’estrena va ser al teatre de la cort de Dresden (Alemanya) el 25 de gener de 1909. L’estrena catalana va ser al Gran Teatre del Liceu, el 15 de febrer de 1949. Hem triat aquest títol per recordar a la gran Birgit Nilsson, que morí un 25 de desembre de 2005, per tant fa 15 anys.

Elektra va ser la quarta òpera de Richard Strauss i la primera que va escriure amb llibret d’Hugo von Hofmannsthal, que va fer una adaptació operística d’un treball anterior. Basat, entre d’altres, en els textos de Sòfocles. El rerefons del text s’inspira en el mite de la filla d’Agamèmnon i Clitemnestra: després que el guerrer hagi estat assassinat per la seva esposa un cop retornat de Troia –en venjança pel sacrifici d’Ifigènia-, Electra viu per la venjança, una fita que aconsegueix gràcies a la força d’Orestes, el seu germà, donat per mort però que reapareix per dur a terme l’assassinat.

Strauss, com ja havia fet a Salome, la seva òpera anterior, recorre a una música de gran contundència i violència, amb la presència de dissonàncies i un llenguatge proper a l’atonalitat. Amb tot, és una música de gran efectisme que deixa a l’espectador clavat a la butaca per la seva contundència.

 

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *