Jonas Kaufmann
Jonas Kaufmann

Die tote Stadt (La ciutat morta) és una òpera dividida en tres actes, amb música d’Erich Wolfgang Korngold i llibret en alemany de Paul Schott (pseudònim del pare del compositor, Julius Korngold), tot i que basat en la novel·la Bruges-la-Morte (1892), de l’escriptor flamenc Georges Rodenbach. Es va estrenar de manera simultània a Hamburg i Colònia el 4 de desembre de 1920, per tant en breu farà 100 anys. A Catalunya va estrenar-se el 12 d’abril de 2006 al Gran Teatre del Liceu.

Quan Die tote Stadt va ser estrenada el 4 de desembre de 1920, Korngold tenia només 23 anys, i ja havia estrenat dues òperes curtes en un acte: Der Ring des Polykrates i Violanta. L’èxit d’aquestes dues primeres obres per a l’escena va ser tan gran que Die tote Stadt va ser objecte d’una important discussió entre els teatres alemanys per a aconseguir-ne l’estrena. Finalment va tenir lloc una inusual doble estrena simultània: a l’Stadttheater d’Hamburg, amb direcció d’Egon Pollack; i a l’Stadttheater de Colònia, amb direcció d’Otto Klemperer.

El tema de l’immens dolor per la pèrdua de l’estimada va connectar amb les audiències contemporànies de la dècada del 1920, que tot just acabaven de passar pel trauma de la Primera Guerra Mundial, i això va propiciar sense dubte la popularitat de l’òpera.

Die tote Stadt va ser un dels majors èxits operístics dels anys 1920. L’òpera es representà a Viena, Karlsruhe, Nova York, Frankfurt i Dresden l’any 1921, i a Praga, Zuric i Munic el 1922. Interpretada a Berlín el 1924 i el 1932, l’ascens al poder de Hitler (1933) acabà amb la trajectòria europea de Korngold a causa del seu origen jueu, i després de la Segona Guerra Mundial va caure completament en l’oblit. Die tote Stadt va desaparèixer del mapa fins a les reposicions de la Volksoper de Viena (1967) i de la New York City Opera (1975).

 

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *