Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi

I Lombardi alla prima crociata és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Giuseppe Verdi i llibret en italià de Temistocle Solera. L’estrena va ser al Teatro alla Scala de Milà l’11 de febrer de 1843. A Catalunya es va estrenar al Teatre de la Santa Creu de Barcelona el 7 de juny de 1845.

Amb I Lombardi Verdi i el seu llibretista Temistocle Solera, volien repetir l’èxit aconseguit amb Nabucco, situant als llombards (italians, per descomptat) a l’expedició de la primera Croada (als volts de l’any 1099) a Terra Santa, on en una situació de dificultat, lamentaran la “pàtria perduda” (de fet el cor de llombards imita el famós cor de Nabucco).

Dit d’altra manera, només 11 mesos després de l’estrena de Nabucco, Verdi i el seu llibretista pretenien repetir l’èxit amb una òpera d’alta càrrega patriòtica que, malgrat evidenciar-se aquesta intenció de rèplica, va tenir un notable èxit en la seva estrena, i es va representar arreu d’Itàlia.

L’enrevessada història es connecta amb una venjança familiar i amb una conversió al cristianisme, tot plegat per donar un to semi religiós a una òpera que, estrenada al mes de febrer, era molt possible que es repetís poc després durant la Quaresma, època en la que, tal i com ja va passar l’any anterior amb Nabucco, l’església només tolerava òperes de contingut, més o menys, religiós.

 

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *