Cesare Siepi com a Don Giovanni
Cesare Siepi com a Don Giovanni

Don Giovanni és una òpera dividida en dos actes amb música de Wolfgang Amadeus Mozart i llibret en italià de Lorenzo da Ponte. Estrenada al Teatre Nacional de Praga el 29 d’octubre de 1787, l’estrena catalana va ser el 18 de desembre de 1849 al Teatre Principal de Barcelona. Ara torna a Barcelona, però al Gran Teatre del Liceu, del 24 d’octubre al 8 de novembre, i serà la primera òpera representada d’aquesta temporada, i pràcticament 8 més després de la darrera que hi vam poder veure.

Entre les nombroses òperes basades en el mite de Don Juan, Don Giovanni és considerada com la més ben resolta. El llibret de Da Ponte va ser anomenat, com molts a la seva època, “dramma giocoso”: en què “giocoso” fa referència al seu caràcter còmic, mentre que “dramma” significa simplement un text operístic, abreviatura de “dramma per musica”. De fet, Mozart va considerar-la una “opera buffa”, tot i el fosc missatge de fons que conté.

El filòsof danès Kierkegaard, en la seva obra Enten/Eller, argumenta que el Don Giovanni de Mozart és l’obra d’art més gran mai produïda. Cert és que es tracta d’una obra complexa, bella i reflexiva; amb un text i una música que es mantenen vius i vigents, malgrat haver estat estrenats un ja llunyà 1787.

 

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *