Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven

Aquest 2020 ha estat un any marcat per la pandèmia, i això ha deixat en un segon pla la commemoració del 250 aniversari d’un dels més grans compositors de tots els temps, Ludwig van Beethoven.

El genial compositor alemany tan sols va compondre una òpera, es tracta de Fidelio, un títol dividit en dos actes i llibret en alemany de Joseph von Sonnleithner, a partir del drama francès Léonore ou L’amour conjugal de Jean-Nicolas Bouilly (1798).

La primera versió es va estrenar amb poc èxit a Viena, era el 20 de novembre de 1805. L’estrena catalana va ser al Gran Teatre del Liceu, l’11 de gener de 1921. Aquesta primera versió de l’òpera està dividida en tres actes, i va tenir com a llibretista Joseph Sonnleithner i i es va estrenar el 1805 en una Viena ocupada per les tropes franceses, sense gaire èxit.

La segona versió, de l’any 1806, només va comptar amb dues representacions. La versió definitiva, en dos actes, en què Beethoven va incorporar al llibretista Georg Friedrich Treitschke, i va revisar a fons la partitura, es va estrenar a Viena el 1814, i pocs mesos després va viatjar a Praga, Leipzig, Dresden i Berlín.

Aquesta llarga i complicada elaboració explica també l’existència de tres obertures prèvies a la definitiva, que –amb el nom de Leonore– han tingut una gran difusió com a pàgines simfòniques independents. Habitualment, l’anomenada “Leonore núm. 3” s’insereix entre les dues escenes del segon acte, i la coneguda com a obertura “Fidelio” (pel que sembla, la tercera que Beethoven va compondre) és la que més habitualment s’usa com a obertura de l’òpera.

 

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *