Le nozze di Figaro és una òpera buffa (còmica) dividida en quatre actes, amb música de Wolfgang Amadeus Mozart, i llibret en italià de Lorenzo Da Ponte; tot i que basat en la comèdia teatral de títol homònim de Pierre de Beaumarchais (de l’any 1784), segona part de la comèdia El barber de Sevilla. L’estrena va ser a Viena l’1 de maig de 1786. A Catalunya va arribar-hi el 2 de febrer de 1916 al Gran Teatre del Liceu.

Beaumarchais, molt orgullós de conèixer Espanya en l’època en què des de França se la veia com un país exòtic i quasi perillós, va voler demostrar les seves familiaritats amb Sevilla i la seva gent escrivint la comèdia El barber de Sevilla (1774), no exempta de certa sàtira social, ja que els assumptes d’amor de l’incapaç comte d’Almaviva ha de resoldre’ls el seu criat, el despert i intel·ligent Fígaro.

Beaumarchais va donar una prova més dels seus coneixements sobre Espanya a una segona part: Les noces de Figaro, que la censura va mantenir amagada fins que per desig personal de Maria Antonieta van donar pas a l’obra teatral l’any 1784, on entre somriures i gràcies s’ocultava un missatge molt més dur contra els injustos privilegis de la noblesa. De fet, l’obra va estar prohibida per tot Europa, però l’emperador Josep II d’Àustria, sempre atent a donar una imatge liberal i tolerant, va decidir autoritzar la conversió en òpera de la citada peça teatral, encara que va procurar que les escenes més reivindicatives no apareguessin de manera explícita a l’òpera.

Mozart va convertir la història de Beaumarchais en una òpera buffa italiana, sense cap relació musical amb Sevilla o Espanya. De fet, la complexitat de l’òpera va fer que el seu èxit a Viena fos relatiu. En canvi, a Praga va convertir-se en un èxit rotund i els diumenges per la tarda es ballaven peces extretes de la partitura en els balls populars de la ciutat, la qual cosa va motivar que l’empresari de l’òpera italiana de Praga sol·licités a Mozart i Da Ponte una nova òpera, i així va néixer Don Giovanni, l’octubre de 1787.

 

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *