P. I. Txaikovski

P. I. Txaikovski

Tot i trobar-nos en aquest procés de desconfinament, una setmana més seguim amb la versió del programa realitzada des de casa, però ja no centrada en òperes còmiques, sinó que en aquesta edició dels Moments d’òpera commemorarem el 180è aniversari del naixement d’un gran compositor rus: Piotr Ilitx Txaikovski, i ho farem amb la seva òpera més cèlebre, Ievgeni Onegin. Un títol dividit en tres actes amb música de Piotr Ilitx Txaikovski, amb llibret en rus del mateix compositor i Konstantin Xilovski i Modest Txaikovski, el germà del composiror. És un llibret basat en un text d’Aleksandr Puixkin. L’estrena va ser al teatre del Conservatori de Moscou el 29 de març de 1879. L’estrena al Gran Teatre del Liceu seria el 4 de gener de 1955.

Es diu que Txaikovski amb aquesta òpera va voler expressar el fracàs del seu matrimoni, un fracàs que en el cas del compositor va ser a causa de la impossibilitat d’estimar a una dona, atesa la seva homosexualitat.

L’argument es basa en una novel·la en vers escrita per Aleksandr Puixkin, publicada per entregues entre 1822 i 1831. Puixkin va ser el principal pare literari de les més rellevants òperes russes del segle XIX, però bona part de la seva obra es considera com el punt de partida de la novel·la russa, com a gènere. I en particular el text que aquesta setmana ens ocupa.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *