Richard Wagner

Richard Wagner

Lohengrin és una òpera dividida en tres actes, amb música i llibret en alemany de Richard Wagner, tot i que basat en les llegendes medievals germàniques. L’estrena va ser al teatre de la Cort de Weimar, el 28 d’agost de 1850. A Catalunya va poder veure’s per primer cop al Teatre Principal de Barcelona, el 17 de maig de 1882. I estava previst que a partir del 19 de març tornés al Gran Teatre del Liceu, però la crisi derivada del coronavirus ha fet que s’hagi d’anul·lar l’estrena de la nova producció signada per Katharina Wagner (besnéta del compositor). Malgrat això, volem dedicar-li els Moments d’òpera d’aquesta setmana de confinament.

La poètica narració de Lohengrin que Wagner va posar en circulació, ja des de l’exili, gràcies a la generosa ajuda de Franz Liszt, que va aconseguir representar-la a Weimar (amb una orquestra de tan sols 38 músics), va omplir gradualment Europa d’imatges que van extendre l’imaginari wagnerià, començant pel palau del rei Lluís II de Baviera a Neuschwanstein. L’obra va representar un moment dolç de la inventiva wagneriana, alhora que la primera culminació del sistema del “leitmotiv”. Fins aleshores Wagner només havia usat aquest recurs parcialment.

Lohengrin ha estat l’òpera més programada pels teatres, per tal d’allunyar els recels que molts senten per l’òpera wagneriana. Tot i això, aquesta òpera van cantar-la molt de temps en italià, i se solia aplaudir, i fins i tot es repetia, el relat de Lohengrin, el raconto “In fernem land”. Cosa inimaginable a dia d’avui.

Per cert, l’al·lusió a Montsalvat (que s’ha pensat podria ser relatiu a la muntanya de Montserrat) va ser inventada per Wagner; les llegendes antigues parlaven d’un lloc meridional anomenat Munsalveche, que no sembla fàcil d’identificar.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *