Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Harnoncourt

Armida és una òpera dividida en tres actes amb música de Franz Joseph Haydn, amb llibret en italià atribuït a Nunziato Porta, tot i que basat en el poema Gerusalemme liberata de Torquato Tasso. L’estrena va ser el 26 de febrer de 1784 al teatre del Palau dels Eszterháza a Fertöd, Hongria.

L’Armida de Haydn és un dels títols més rodons del compositor, tot i que no ha tingut el recorregut ni la presència que es mereix. Amb tot, en la seva estrena l’èxit va ser tan aclaparador que van realitzar-se més de 50 representacions seguides. Ara bé, des d’aleshores ha caigut en un pràctic anonimat, tot i que exiteixen un parell de gravacions d’altíssima qualitat, com la que ens serveix de referència en el programa de la setmana, la dirigeida per Nikolaus Harnoncourt i, entre d’altres, les veus de Cecilia Bartoli (Armida) o Patricia Petibon (Zelmira).

Pel que fa al tema, és un dels arguments més recurrents del segle XVIII, tractat anteriorment per Philippe Quinault a la seva Lully i també per C.W. Gluck. En tots els casos es basa en el poema Jerusalem alliberada de Torquato Tasso.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *