Plácido Domingo

Plácido Domingo

Cavalleria rusticana és una òpera d’un sol acte, amb música de Pietro Mascagni i llibret en italià de Giovanni Targioni-Tozzetti i Guido Menasci, basat en un conte de Giovanni Verga. Es va estrenar el 17 de maig de 1890 al Teatro Costanzi de Roma. A Catalunya va estrenar-se el 9 de maig de 1891 al Gran Teatre del Liceu, teatre que l’acull de nou del 5 al 22 de desembre, i com és habitual ho farà acompanyada de Pagliacci (R. Leoncavallo) que protagonitzarà el programa de la setmana vinent.

En el context de la literatura verista orientada a divulgar, entre els lectors del nord d’Itàlia, la idiosincràsia especial dels pobles del sud, Cavalleria Rusticana de Giovanni Verga va ocupar un paper rellevant; un drama en el que van basar-se per a convertir-lo, posteriorment, en òpera.

És a dir, a finals del segle XIX hi havia la preocupació de les autoritats italianes, després de la reunificació de Garibaldi, on el romanticisme hi va tenir molta importància, les autoritats estaven preocupades per a què territoris tan diferents com el nord d’Itàlia i el sud del país s’entenguessin, i així neix la literatura verista italiana.

Mascagni va enviar la seva òpera al concurs editorial Sonzogno i va rebre a Cerignola la inesperada notícia del seu triomf. Cavalleria rusticana va ser un èxit, no tan sols als teatres italians, sinó també als europeus, i va convertir-se en un símbol del nou estil, contraposat el verdià, encara en vigor en aquella època. Generant un gènere en sí mateix, i posteriorment amb el suport de la creació de Leoncavallo Pagliacci, el que avui en dia anomenem: verisme. És a dir, l’òpera al servei de la veritat; amb uns arguments dramàtics, però versemblants, allunyats de les grans corts, per acostar-los al poble amb un estil de cant molt més dramàtic.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *