Montserrat Caballé

Montserrat Caballé

Il pirata és una òpera dividida en dos actes, amb música de Vincenzo Bellini i llibret en italià de Felice Romani, tot i que basat en una adaptació francesa (a càrrec d’Alexandre Soumet) del drama anglès de Charles Robert Maturin, titulat Bertram. L’estrena va ser al Teatre alla Scala de Milà el 27 d’octubre de 1827. A Catalunya hi va arribar, per primer cop, el 21 de setembre de 1930, al teatre de la Santa Creu de Barcelona; del 30 de novembre al 20 de desembre el Teatro Real de Madrid acull les representacions d’aquest títol de Bellini amb dues veus de luxe: la soprano Sonya Yoncheva i el tenor Javier Camarena.

Per a escriure els seus llibrets, Felice Romani habitualment no s’inventava els arguments, sinó que els recollia de novel·les i obres teatrals que havien tingut èxit. Per a Il pirata (nom que Bellini sabia serviria per a guanyar-se la simpatia dels nou romàntics), Romani va cercar la inspiració en una peça de teatre francès, encara que es tractava d’una simple adaptació d’una obra teatral anglesa: Bertram, or the Castle of Saint-Aldobrand, de Charles Robert Maturin.

En el procés de transformació de drama d’horror a llibret d’òpera, Romani va suavitzar el caràcter semisatànic del personatge central i el va convertir, simplement, en un amant rebutjat i enemic polític d’Ernesto, pres d’una desesperació que el portarà fins a la mort. A la protagonista femenina, Imogene, Romani li suavitza la seva desesperació, així a l’escena final no mata al seu fill, tal i com sí passa al drama anglès. Així doncs, Bellini va tenir un material adequat per a dibuixar un personatge femení que presa de la terrible contradicció de la seva vida, es troba immersa en la bogeria, cosa que li permet fer gala d’una quantitat impressionant de recursos vocals.

Aquesta és l’òpera més llarga que va escriure Bellini, i la primera que li va assegurar un lloc definitiu a la vida operística italiana del seu temps, en aconseguir mostrar una independència estilística respecte a Rossini, com cap altre compositor havia aconseguit fins aleshores. Només aixó ja era suficient per a argumentar una carrera brillant, que si no va arribar a quallar del tot va ser per la prematura mort del compositor.

L’òpera Il pirata va ser recuperada de l’oblit per Maria Callas l’any 1959, i ha estat vehicle de grans cantants com la catalana Montserrat Caballé.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *