Josep Carreras

Josep Carreras

I due Foscari és una òpera dividida en tres actes, amb música de Giuseppe Verdi i llibret en italià de Francesco Maria Piave, tot i que basat en la novel·la de títol homònim de Lord Byron. L’estrena va ser el Teatro Argentina de Roma el 3 de novembre de 1844, és per això que commemorem el seu 175è aniversari.

A la recerca d’un llibret adient per al Teatre La Fenice de Venècia, Verdi es va interessar en el drama de Byron The two Foscari durant l’estiu de 1843. Seduit pels aspectes venecians del drama –carnaval, Conseil des Dix– va confiar a Francesco Maria Piave la redacció del llibret. Malgrat tot, el projecte no va ser acceptat per La Fenice, a causa de la referència a nombroses famílies venecianes encara existents. Tot i això, Verdi no va renunciar al seu projecte, proposant-lo al Teatro Argentina de Roma.

Com era habitual, Verdi va col·laborar activament en la redacció del llibret, suggerint a Piave diverses modificacions mentre treballava en l’orquestració de l’òpera. Els assajos van començar el 15 d’agost de 1844, sota la direcció conjunta de Verdi i de Piave.

Finalment van acabar el títol el 22 d’octubre de 1844, i l’obra va ser estrenada el 3 de novembre al Teatro Argentina amb Achille de Bassini, Giacomo Roppa, Marianna Barbieri-Nini i Mirri en els papers principals. El cert és que va obtenir una acollida tèbia, encara que Verdi, com a compositor, va rebre impressionants ovacions. Segons Emanuele Muzio, compositor i amic de Verdi, el problema va estar en el preu elevat de les localitats, així com el fet que els cantants no van estar a l’alçada de l’exigent partitura. Tot i això, l’obra va ser interpretada amb tot l’aforament del teatre venut durant tota la temporada 1844-45, i va valdre a Verdi l’honor de veure en circulació una medalla amb la seva efígie.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *