Kiri Te Kanawa

Kiri Te Kanawa

La rondine és una òpera dividida en tres actes, amb música de Giacomo Puccini, i llibret en italià de Giuseppe Adami. L’estrena va ser a l’òpera de Montecarlo el 27 de març de 1917, per tant just fa 100 anys, mentre que a Catalunya hi arribaria el 4 de desembre de 1954 al Gran Teatre del Liceu.

Originalment concebuda com a opereta arran d’un contracte amb el Carltheater de Viena, Puccini, insatisfet amb la concepció dramàtica dels llibretistes Heinz Reichert i Alfred Willner, va voler transformar La rondine en una òpera amb tots els ets i tus, i amb la col·laboració del dramaturg italià Giuseppe Adami. No obstant això, l’escassa convicció del compositor en l’èxit de l’operació, unida a una certa manca d’inspiració, van comprometre la gestació de l’obra, que va avançar amb molts entrebancs i nombroses readaptacions entre l’any 1913 i el 1915.

Una vegada trencat el contracte amb l’empresa vienesa a causa de l’esclat de la Primera Guerra Mundial, La rondine va ser estrenada al Grand Theatre de Montecarlo el 27 de març de 1917. L’acollida va ser molt càlida, tot i que cal assenyalar que Montecarlo era una plaça operística fàcil i perifèrica.

L’estrena italiana va ser al Teatro Comunale di Bologna el 2 de juny d’aquell mateix any. L’èxit mai no va faltar, però no pot dir-se que va ser complet, tot i les versions successives que Puccini va fer en la partitura original. Avui dia, se sol interpretar la primera versió, l’única que ens ha arribat completa. De tota manera, és just assenyalar que, en cap cas, és un de les òperes més populars de Puccini.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *