Josep Carreras

Josep Carreras

Otello és una òpera dividida en tres actes, amb música de Gioachino Rossini, i llibret en italià de Francesco Maria Berio di Salsa, tot i que basat en la tragèdia Othello ou le More de Venise, una tragèdia en cinc actes de Jean-François Ducis i, és clar, en l’Otel·lo de William Shakespeare, tot i que amb canvis argumentals més que rellevants.

L’estrena va ser al Teatro del Fondo de Nàpols, el 4 de desembre de 1816. A Catalunya va estrenar-se l’any 1827 al Teatre de la Santa Creu de Barcelona.

Aquesta és l’única obra rossiniana basada en un drama de Shakespeare. Tot i que l’òpera s’allunya bastant de l’obra original en diversos moments, per exemple: l’acció té lloc a Venècia i no a l’illa de Xipre, i el drama es desenvolupa d’una altra manera, com podreu descobrir en el resum argumental del programa. El paper de Jago és menys important i diabòlic que a l’obra original i en la versió de Verdi, estrenada l’any 1887.

Setanta anys abans de què Verdi en fes un tractament molt diferent del mateix tema en el seu Otello basat clarament en Shakespeare, el de Rossini i el llibretista Berio di Salsa es basa més aviat en Othello ou le More de Venise, una tragèdia en cinc actes de Jean-François Ducis (1792) basada alhora en l’obra shakespeariana. Al segle XIX, el tercer acte va guanyar elogis per la cançó de gondoler (Nessun maggior dolore) i per Assisa a pie d’un salice, que compta entre les composicions més apassionades del compositor per a soprano (Desdemona). El mateix Verdi considerava l’Otello de Rossini una obra mestra.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *