Jacques Offenbach

Jacques Offenbach

La belle Hélène és una òpera en tres actes amb música de Jacques Offenbach, compositor que va néixer el 20 de juny de 1819, per tant aquesta setmana es commemora el 200 aniversari del seu naixement. El llibret en francès és obra de Henri Meilhac i Ludovic Halévy. La seva estrena va ser al Théâtre des Variétés de París el 17 de desembre de 1864.

La col·laboració entre Henri Meilhac i Ludovic Halévy va ser una de les més fructuoses de la història del teatre musical francès. A més de nombrosos llibrets per a Offenbach, se’ls hi deu el text de l’òpera Carmen, amb música de G. Bizet (1875).

Durant una de les seves breus estades a París, Offenbach va assistir a la lectura de la primera versió del llibret de l’òpera que aquesta setmana ens ocupta, i en el diari de Meilhac es fa esment a les riallades que van deixar anar els assistents durant alguns moments, com les escenes de la xarada o del joc de l’oca, on se satiritzava la corrupció del poder polític. Offenbach va revisar el text i la música, i el 15 agost de 1864 ja estava acabat el primer acte de la comèdia que finalment s’anomenaria La belle Hélène.

A mesura que s’assajava s’introduïen nous canvis i la partitura cada vegada s’apropava més a la seva forma definitiva, fins que la censura va trucar a la porta. Però gràcies a les influents amistats d’Offenbach, el problema es va poder resoldre sense gaire complicacions.

El 14 de desembre va arribar l’assaig general i tot va funcionar molt bé, llevat que l’intèrpret de París, estava molt amargat pel seu baix rendiment. Amb la idea que, per culpa seva, l’estrena podia ser una catàstrofe, va decidir renunciar al paper. Però això no era un inconvenient per a Offenbach, home amb anys de teatre a l’esquena: al llarg de la nit següent va compondre tres versions de l’ària del judici, i Dupuis només va haver de triar la que millor li quedava; superat l’inconvenient, només li faltava orquestrar la nova peça i esperar la nit de l’estrena.

Vols descobrir a La belle Hélène? No et perdis els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *