Bedřich Smetana

Bedřich Smetana

La núvia venuda és una òpera còmica dividida en tres actes, amb música del compositor txec Bedřich Smetana i llibret en txec de Karel Sabina. S’estrenà al Teatre Provisional de Praga el 30 de maig de 1866, mentre que a Catalunya arribaria al Gran Teatre del Liceu Liceu de Barcelona el 2 de febrer de 1924.

Es considera que La núvia venuda ha fet una contribució important cap al desenvolupament de la música txeca. L’acció està situada a un poble amb personatges reals, i explica la història de com després d’una sorprenent revelació tardana, el veritable amor preval sobre els esforços combinats de pares ambiciosos i un agent matrimonial intrigant.

L’òpera no va ser un èxit immediat, i va ser revisada i ampliada en els següents quatre anys. En la seva versió final, que es va estrenar l’any 1870, va guanyar popularitat ràpidament i es va convertir en un èxit mundial.
L’òpera nacional txeca fins a aquest moment havia estat representada únicament per un nombre d’òperes menors. Smetana volia crear un gènere operístic veritablement txec, per això el tractament musical de Smetana fa un ús considerable de les tradicionals formes de la dansa bohèmia, com ara la polka i la furiant, tot i que evita en gran mesura citar directament les cançons populars.

Després d’una actuació al Teatre de Música de Viena i l’Exposició de 1892, l’òpera va obtenir reconeixement internacional. Es va representar a Chicago el 1893, a Londres el 1895 i va arribar a Nova York el 1909, convertint-se en la primera, i durant molts anys única òpera txeca del repertori operístic.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *