G. Rossini

G. Rossini

Ciro in Babilonia és una òpera dividida en dos actes, amb música de Gioacchino Rossini i llibret en italià de Francesco Aventi, tot i que basat en el Llibre de Daniel de la Bíblia. L’estrena va ser el Teatro Comunale de Ferrara el 14 de març de 1812.

Durant la Quaresma era costum als teatres d’òpera italians o bé tancar o bé posar en escena obres de temàtica bíblica, i Ciro in Babilonia és una de les dues òperes que Rossini va compondre per la Quaresma (juntament amb Mosè in Egitto) i es basa en la història bíblica de la caiguda del rei babiloni Baltasarpel.

Cal tenir present que aquesta és la cinquena òpera de Rossini, per tant una obra de joventut. Rossini normalment tendia a passar per alt els seus èxits o fracassos a la seva mare, però en aquesta ocasió, el 18 de febrer de 1812, va escriure des de Ferrara a la seva mare: «el meu oratori està anant bé i tot el que he escrit ha estat ben rebut pels cantants». La seva intuïció no el va enganyar i el 14 de març, deu dies després de l’estrena, va escriure de nou a casa des de Venècia, on havia anat per al seu següent compromís: «has de saber que el resultat del meu oratori va ser excel·lent». Perquè l’òpera pogués ser estrenada, havia de ser considerada un oratori. De fet, Rossini l’anomenà dramma con cori per musica.

A l’hora de compondre Ciro in Babilonia la concepció del conjunt de tota la peça, que és tan important per a una estructura musical equilibrada, i la possibilitat de posar a prova el seu treball assajant a l’escenari li va ser negada. Amb dues farses de Venècia, La cambiale di matrimonio (1810) i L’inganno felice (1811), i l’òpera de dos actes L’equivoco stravagante (1811) estrenada a Bolonya, Rossini havia debutat amb èxit en l’àmbit de l’òpera còmica i semicòmica. La fama del compositor depenia substancialment, però, en com afrontava el terreny de l’òpera seriosa, i per tant era una gran oportunitat per a Rossini l’encàrrec de Ferrara per a la Quaresma de 1812.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *