Diana Damrau

Diana Damrau

Hamlet és una òpera dividida en cinc actes, amb música d’Ambroise Thomas, i llibret en francès de Michael Carré i Jules Barbier, basat en una adaptació d’Alexandre Dumas i Paul Meurice del Hamlet de William Shakespeare. L’estrena va ser a l’òpera de París el 9 de març de 1868, mentre que l’estrena catalana va ser el 9 d’abril de 1882 al Teatre Principal de Barcelona, i els dies 7 i 10 de març la podrem veure al Gran Teatre del Liceu, en versió concert, però amb l’atractiu de les veus de Carlos Álvarez i Diana Damrau, en els rols de Hamlet i Ophélie, respectivament.

Ambroise Thomas a través d’aquest Hamlet crea un context musical d’impecable factura, amb la utilització de les fustes de l’orquestra i la corda amb instruments insòlits en aquell moment, com ho és el saxòfon baríton, sent la primera vegada que apareix aquest instrument en una òpera. Considerat un acadèmic de la música, Thomas va treballar més per tenir un bon resultat orquestral que un bon treball argumental, però les bones arts del compositor ens presenten una òpera que cal conèixer, més tenint en compte que l’argument de base és de Shakespeare, per tant de gran qualitat. De fet, si bé és cert que a dia d’avui les òperes de Thomas són molt poc conegudes, abans de la seva mort era un compositor de gran popularitat i, amb el temps, s’ha anat recuperant.

A diferència de l’obra de teatre original, en aquesta versió operística la mítica escena del “To be, or not to be” queda relegada a una discreta interpretació, en canvi l’escena de la bogeria d’Ofèlia pren un protagonisme justificat per una interpretació de vertígen. Descobreix aquest títol amb els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *