Joan Sutherland

Joan Sutherland

Rodelinda és una òpera dividida en tres actes, amb música de Georg Friedrich Händel i llibret en italià de Nicola Francesco Haym, tot i que basat en el llibret d’Antonio Salvi i en l’obra Pertharite, rei dels llombards de Pierre Corneille. L’estrena va ser al King’s Theater de Londres el 13 de febrer de 1725, i ara arriba al Gran Teatre del Liceu per primer cop on podrà veure’s del 2 al 15 de març.

Rodelinda és una de les tres obres mestres de Händel del període comprès entre els anys 1720 i 1740, al costat de Giulio Cesare i Tamerlano, però té algunes particularitats, com el fet que quan la va compondre coneixia perfectament qui cantaria cada rol, i potser això explicaria la presència d’un dels rols més complexes i bells de la seva producció, el de Grimoaldo, destinat a un tenor.

Al llarg dels seus tres actes trobem, una vegada més, l’amalgama entre la seva tècnica de composició apresa al seu país d’origen (Alemanya) i l’assimilació de l’estil italià, en una època en què el belcanto travessava la seva esplendor, però Händel va anar molt més enllà, ja que el seu no era només un estil virtuosístic i ornamental, com ha passat amb tantes òperes de l’època que van caure en l’oblit. Sinó que el seu llenguatge compartia la base de grans mestres, i això li va permetre desenvolupar uns personatges que no només canten bonic, sinó que també expressen amb claredat els seus sentiments.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *