Victòria dels Àngels

Victòria dels Àngels

El 15 de gener de 2005 va morir la soprano Victòria dels Àngels, és per això que aquesta setmana volem recordar-la amb una de les òperes que millor va cantar, La bohème de G. Puccini. I ho farem a través d’una gravació història, al costat del tenor Jussi Björling i dirigits per Sir Thomas Beecham.

Pel que fa a La bohème, és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Giacomo Puccini, i llibret en italià de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, tot i que basat en la novel·la per entregues de Henri Murger Escenes de la vida bohèmia, publicada a París entre els anys 1847 i 1849. L’estrena de l’òpera va ser al Teatro Reggio de Torí, l’1 de febrer de 1896.

Les Escenes de la vida bohèmia de Henri Murger tenen poc a veure amb l’ambient amorós, romàntic i tendre que respira el llibret de “La bohème” desenvolupat per Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, com a un encàrrec de Puccini. I és que mentre Henri Murger va entestar-se en ressaltar la cara dura dels bohemis de l’època, Puccini va posar l’accent en la bondat, la tendresa i l’amor.

Un dels motius pels quals el relat de Murger va cridar l’atenció de Puccini va ser perquè van recordar-li la seva època d’estudiant a Milà, quan ell també havia de fer esforços per a viure de la seva beca. Un altre motiu és que Puccini va saber que el compositor Ruggero Leoncavallo també estava treballant en aquest text, de fet Puccini va aconseguir estrenar-lo un mica més d’un any abans que Leoncavallo. De totes maneres, les consideracions populars d’ambdues òperes no deixen lloc per a dubtes: tot i que la de Leoncavallo està més ben adaptada al text original, la versió de Puccini és la que més ha dominat el panorama operístic internacional.

Vols descobrir la tendra Mimì de Victòria dels Àngels? Escolta els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *