Leonard Bernstein

Leonard Bernstein

Candide és una opereta còmica dividida en dos actes, amb música de Leonard Bernstein i llibret en anglès Lillian Hellman, tot i que basat en la novel·la Càndid o l’optimisme de Voltaire (1759). L’estrena va ser a Nova York el 29 d’octubre de 1956, mentre que a Catalunya hi arribà per primer cop l’11 d’abril de 1996 al Teatre Romea de Barcelona, i els propers dies 18 i 20 d’octubre podrà veure’s al Gran Teatre del Liceu, per primer cop, i en versió concert.

Inspirada en la cèlebre novel·la de Voltaire, un dels principals filòsofs de la Il·lustració francesa. Víctima constant de la mala sort, el personatge de Candide desafia amb perseverança la idea segons la que vivim en el millor dels mons possibles. Estrenada el 1956, Candide va ser una obra reescrita per l’autor per adaptar-la a formats propers a la comèdia musical. Bernstein proposa una partitura fresca, espontània, ocasionalment paròdica dels aires del segle XVIII i sempre amb una innegable saviesa musical.

Candide es va estrenar, posteriorment, com un musical, l’1 de desembre de 1956 i va ser un absolut fracàs de taquilla. Els anys han anat millorant el presitigi d’aquesta divertida i efectiva òpera, malgrat que no és un títol que es programi habitualment. Ara tenim l’oportunitat de veure’l, al Gran Teatre del Liceu, que acull per primer cop aquesta partitura d’un dels compositors més rellevants del segle XX, i del que aquest 2018 es commemora el centenari del seu naixement, Leonard Bernstein.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *