Josep Carreras

Josep Carreras

La Juive (La jueva, o L’ebrea), és una òpera dividida en cinc actes, amb música de Jacques Halévy i llibret en francès d’Eugène Scribe. L’estrena va ser a l’opera de París el 23 de febrer de 1835, mentre que a Catalunya hi arribaria l’1 de març de 1859 al Gran Teatre del Liceu.

L’èxit d’aquesta òpera va ser immediat, de fet va fer-se més de cinc-centes representacions després de l’estrena a París. Aquest èxit pot tenir moltes explicacions, com el seu caràcter semi-religiós, però també el seu caràcter reivindicatiu, ja que reclama una major tolerància entre les diferents religions. Però cal tenir present que un dels elements de l’èxit en la seva estrena va ser, sense cap mena de dubte, la presència del tenor Adolphe Nourrit, i que ell mateix va intervenir en les escenes del seu personatge, Éléazar. Un paper que, posteriorment, van saber lluir cantants com el mateix Enrico Caruso, l’americà Richard Tucker o el català Josep Carreras.

De fet, Eugène Scribe, el llibretista de l’òpera, sembla ser que va cedir als desitjos del tenor Adolphe Nourrit, que volia un paper adaptat a les seves característiques vocals, i així va ser com el personatge d’Éléazar ha estat cantat per grans tenors des de la seva estrena.

És, també, una òpera de difícil representació, donada la seva extensa partitura i el gran nombre de personatges, però malgrat això noms tan rellevants com el del compositor Richard Wagner, sempre van lloar el valor d’una partitura complexa, llarga i exigent. Un títol que podeu descobrir, tot seguit, als Moments d’òpera d’aquesta setmana.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *