Cecilia Bartoli és Fiorilla

Cecilia Bartoli és Fiorilla

Il turco in Italia és una òpera còmica dividida en dos actes, amb música de Gioacchino Rossini i llibret en italià de Felice Romani, tot i que basat en una idea teatral usada amb anterioritat per Caterino Mazzolà. Van estrenar-la al teatre alla Scala de Milà, el 14 d’agost de 1814. L’estrena catalana va produir-se l’any 1820, al Teatre de la Santa Creu de Barcelona.

El títol d’aquesta òpera sembla una rèplica de l’anterior L’italiana in Algeri, però no és així. De fet, Stendhal, tot i no ser una font molt fiable, explicà que el públic de la Scala de Milà, donant-se-les de sofisticats i entesos, va pensar que Rossini els havia col·locat un “refregit” de “l’italiana” (òpera que aleshores encara no havia arribat a Milà), i per aquest motiu van rebre malament a Il turco in Italia, malgrat que tota la música és original (tret d’algun detall sense massa importància).

Cal destacar que aquesta és l’òpera més “mozartiana” de Rossini, en el sentit que ens ofereix una gran varietat de números de conjunt, limitant, en canvi, les àries individuals. Tot i que això, a la llarga, va perjudicar al títol, ja que no hi ha cap personatge que tingui una escena especialment lluïda.

En tot cas, la millor manera de conèixer aquesta òpera estival de Rossini, podeu descobrir-la als Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *