Cecilia Bartoli és Almirena

Cecilia Bartoli és Almirena

Rinaldo és una òpera dividida en tres actes amb música de Georg Friedrich Händel i llibret en italià de Giacomo Rossi, tot i que basat en un esboç d’Aaron Hill sobre una obra de Torquato Tasso. L’òpera es va estrenar al King’s Theatre de Londres el 24 de febrer de 1711, i el proper 5 d’agost es podrà veure a l’església del Carme de Peralada, en el context del Festival Internacional Castell de Peralada.

Els temes derivats de les narracions de Torquato Tasso a Jerusalem alliberada, on hi apareixen els sortilegis de la maga Armida i les dificultats dels guerrers cristians per a no caure en la temptació ocupen molts llibrets de l’òpera del segle XVIII. En el cas de Händel, va tractar aquest tema en diverses ocasions, la primera ocasió va ser, precisament, amb l’òpera Rinaldo.

En aquesta òpera podem trobar el típic exemple dels problemes que significa a dia d’avui presentar una òpera d’aquestes característiques: d’entrada hi ha diversos papers masculins que han d’interpretar dones o contratenors; i cap de les dues solucions, és clar, són les que va plentajar Händel i això traeix el sentit de la partitura. Però, a més, vint anys després de la seva estrena, Händel va modificar aquesta òpera, i entre els canvis hi ha els canvis de tessitura de diversos personatges, a més de canvis en l’harmonia i melodia d’alguns passatges de la partitura. A més, en l’època de Händel era habitual aplicar modificacions cada cop que es representava l’obra, per això sempre és un maldecap assumir la direcció musical d’un títol com Rinaldo. Per això, segons quina gravació tingueu a casa, bé pot ser sigui diferent a la que podreu escoltar al teatre.

En el cas de Peralada, que se centraran en la versió de 1731, per tant la tercera versió de Händel, de ben segur que trobareu a faltar alguna escena, com la mítica “Lascia ch’io pianga”, per bé que podreu descobrir altres pàgines de gran interès. En tot cas, us proposem una aproximació a aquesta obra, en els Moments d’òpera d’aquesta setmana.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *