Plácido Domingo

Plácido Domingo

Thaïs és una òpera dividida en tres actes, amb música de Jules Massenet i llibret en francès de Louis Gallet, tot i que basat en la novel·la homònima d’Antole France que, alhora, es va inspirar en La Tentation de Saint-Antoine de Flaubert.

L’estrena va ser a l’òpera de París (Palais Garnier) el 16 de març de 1894, mentre que l’estrena catalana va ser al Gran Teatre del Liceu, el 22 de febrer de 1905. El proper 29 de juliol podrem veure-la en versió concert al Festival Internacional Castell de Peralada, amb una de les veus més mítiques de la història de l’òpera, Plácido Domingo, i un nom que cal tenir molt present, el de la soprano Ermonela Jaho.

La història de Thaïs que ens presenta l’òpera es basa en la llegenda cristiana de santa Taís, una prostituta egípcia que va ser convertida per Sant Pafnuci. Això la fa la santa patrona de les prostitutes penedides. L’òpera va ser estrenada a l’òpera de París el 16 de març de 1894, fent-se càrrec del paper protagonista la soprano nord-americana Sibyl Sanderson, per a la que Massenet havia escrit el paper, i de qui es comentava que n’era l’amant.

Està ambientada a Egipte sota la dominació romana. La història gira entorn d’un monjo cenobita, Athanaël, que intenta convertir Taís, una cortesana d’Alexandria devota del culte a Venus, al cristianisme. Ella prova de seduir-lo, però ell es manté ferm fins que aconsegueix la conversió. Després de deixar-la en un monestir, s’adona que l’estima. Passat un temps, Athanaël somia amb Thaïs moribunda. Es desperta i corre cap al monestir, on la troba a punt de morir. Thaïs li agraeix la seva conversió, Athanaël li confessa el seu amor, però ella no l’escolta i mor en un profund èxtasi.

Descobreix Thaïs amb els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *