Elīna Garanča destaca com a Léonor

Elīna Garanča destaca com a Léonor

La favorite és una Grand opéra dividida en quatre actes, amb música de Gaetano Donizetti i llibret en francès d’Alphonse Royer i Gustave Vaëz, basat en la peça teatral Le comte de Comminges (1764) de Baculard d’Arnaud. L’estrena va ser al Théâtre de l’Académie Royale de Musique de París, mentre que a Catalunya hi arribaria l’any 1847 al teatre de la Santa Creu de Barcelona, tot i que la versió francesa que aquesta setmana ens ocupa arribaria al Gran Teatre del Liceu el 16 d’abril de l’any 2002, teatre que l’acull de nou del 8 al 24 de juliol.

La favorite va ser una òpera de complicada gestació pel seu compsitor. Creada inicialment per a ser estrenada com a L’Ange de Nisida pel teatre de la Renaissance de París, va haver de cancel·lar-se perquè el teatre va fer fallida. Aleshores Donizetti va adaptar la partitura per a l’òpera de París, local on en aquella època la mezzosoprano Rosine Stolz era la reina inqüestionable, bàsicament per ser l’amant de l’empresari del teatre; i motiu pel que la protagonista sigui una mezzosoprano, enlloc de ser-ho una soprano.

Va ser estrenada en francès, però ràpidament traduïda a l’italià amb certes incongruències, però amb l’interès de ser la primera òpera en què un tenor havia de demostrar com es cantava un do de pit cobrint la nota (enlloc de fer-ho en falset com s’havia fet sempre fins aleshores). És a dir, va acabar esdevenint un repte per a qualsevol tenor que volia fer una carrera gràcies al seu registre agut.

Tot i la pèssima traducció a l’italià, que fa de l’òpera un maldecap escènic, aquesta és la versió que més ha circulat des de la seva estrena i, de fet, és u títol que, poc o molt, sempre s’ha mantingut en repertori. Molt més que la versió original, en francès.

Pels amants de la música de Beethoven, cal tenir present que l’obertura de l’òpera té especial interès, ja que Donizetti va descobrir la música del geni alemany poc abans a París, i per això en l’obertura ens presenta dos temes musicals, estructurats en la clàssica forma sonata.

Així doncs, si voleu descobrir el proper títol que podrem gaudir al Gran Teatre del Liceu, no us perdeu els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *