Richard Wagner

Richard Wagner

El 22 de maig de 1813, just fa 205 anys, va néixer el compositor Richard Wagner, motiu pel que hem decidit dedicar el capítol d’aquesta setmana a un dels seus títols més populars: Lohengrin. Estrenada a Weimar el 25 d’agost de 1850, és una òpera dividida en tres actes amb música i llibret en alemany del mateix compositor.

La poètica narració de Lohengrin que Wagner va posar en circulació, ja des de l’exili, gràcies a la generosa ajuda de Franz Liszt, què va aconseguir representar-la a Weimar (amb una orquestra de tan sols 38 músics), va omplir gradualment Europa d’imatges que van extendre l’imaginari wagnerià, començant pel palau del rei Lluís II de Baviera a Neuschwanstein. L’obra va representar un moment dolç de la inventiva wagneriana, alhora que la primera culminació del sistema del leitmotiv, un recurs que fins aleshores Wagner només havia desplegat de manera parcial.

Lohengrin ha estat l’òpera més programada pels teatres per tal d’allunyar els recels que molts senten per l’òpera wagneriana. Tot i això, aquesta òpera van cantar-la molt de temps en italià, i se solia aplaudir, i fins i tot es repetia, el relat de Lohengrin, el raconto “In fernem land”. Cosa inimaginable a dia d’avui.

Per cert, l’al·lusió a Montsalvat que s’ha pensat podria ser relatiu a la muntanya de Montserrat va ser inventada per Wagner; les llegendes antigues parlaven d’un lloc meridional anomenat Munsalveche, que no sembla fàcil d’identificar.

En tot cas, per celebrar el 205è aniversari del naixement de R. Wagner, aquesta setmana dediquem els Moments d’òpera a Lohengrin:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *