Elīna Garanča és Dalila

Elīna Garanča és Dalila

Samson et Dalila és una òpera dividida en tres actes, amb música de Camile Sant-Saëns i llibret en francès de Ferdinand Lamaire, basat en el Llibre dels jutges de l’Antic Testament. L’estrena es va celebrar al teatre de la Cort de Weimar, el 2 de desembre de 1877. L’estrena a Catalunya seria vint anys més tard, el 9 de gener de 1897, al Gran Teatre del Liceu.

L’any 1868, Camille Saint-Saëns va iniciar la composició de l’obra com un oratori, però el seu llibretista, Ferdinand Lemaire, el va convèncer del seu potencial teatral, i Franz Liszt es va oferir a produir-la a Weimar, on era el director musical, en una Cort cosmopolita, progressista i melòmana com la del Gran Ducat.

A França l’òpera va haver de vèncer moltes resistències per utilitzar un tema bíblic, i no es va escoltar fins l’any 1890 a una plaça operística de segona fila: Rouen. Per a l’ocasió, la cantant Pauline Viardot, que dominava el paper de Dalila i a qui Saint-Saëns havia dedicat l’obra, era ja massa gran per a interpretar-la, de fet Dalila és un dels grans papers per a mezzosoprano.

L’opera de Saint-Saëns té un marcat format musical d’oratori, especialment en el primer dels seus tres actes, on es destaca la vibrant arenga de Samsó al seu poble per a sublevar-se contra l’opressió filistea.

L’òpera està basada en l’episodi de Samsó i Dalila de l’Antic Testament, concretament en els capítols del 13 al 16 del Llibre dels jutges i en el Llibre dels Proverbis, Llibre dels Salms i en el Càntic dels Càntics. Narra la història del més famós jutge d’Israel, consagrat des del ventre de la seva mare per a ser el líder del poble escollit, dotat d’una força espiritual i física sobrehumana, capaç de destruir a l’exèrcit filisteu només amb el poder del seu braç. La força tenia una condició, un “recordatori diví” que Samsó continuava sent un home, i per tant vulnerable al pecat i la debilitat: la seva força tenia el seu origen en el seu llarg cabell, i si alguna cosa li succeïa al seu cabell, la perdria.

Descobreix aquesta extraordinària òpera amb el programa d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *