Leyla Gencer és Giulia

Leyla Gencer és Giulia

La vestale és una òpera dividida en tres actes, amb música de Gaspare Spontini i llibret en francès de Victor-Joseph Étienne de Jouy. L’estrena va ser a París el 15 de desembre de 1807, mentre que a Catalunya hi arribaria l’any 1910 al Gran Teatre del Liceu.

Instal·lat a París l’any 1803, Gaspare Spontini, després d’haver compost tres òperes comiques per al Théâtre Feydeau, buscava un tema romà per a una gran òpera que resumís l’esperit de l’època, entre l’Antic Règim i la Revolució, que Napoleó estava intentant realitzar. Étienne de Jouy li va proposar el llibret de La vestale, que ja havia estat rebutjat per Étienne Nicolas Méhul i François-Adrien Boïeldieu. Spontini, va veure el partit que li podia treure i el va acceptar.

Com indica Jouy al prefaci, el tema de La vestale està basat en textos de Johann Joachim Winckelmann. També s’inspira en la tragèdia Éricie ou la Vestale de Jean-Gaspard Dubois Fontanelle. El tema és d’una gran intensitat dramàtica, però alhora permet desplegar grans recursos escènics. De fet, quan va ser estrenada va causar sensació i va semblar que encarnava de manera gairebé miraculosa l’esperit de l’Imperi.

Podeu descobrir aquesta òpera a través dels Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *