Josep Carreras és Stiffelio

Josep Carreras és Stiffelio

Stiffelio és una òpera dividida en tres actes, amb música de Giuseppe Verdi i llibret en italià de Francesco Maria Piave. L’estrena va ser el 16 de novembre de 1850 al Teatro Grande de Trieste. El 30 d’octubre de 1856 va veure’s per primer cop a Catalunya, al Teatre Principal; mentre que l’estrena al Gran Teatre del Liceu seria el 24 de novembre de 1860.

El llibret de l’òpera està basat en la comèdia francesa d’Émile Souvestre i Eugène Bourgeois, Le Pasteur, ou L’Évangile et le Foyer (1848). La temàtica de l’obra tracta un tema incòmode pel públic de l’època: l’adulteri, malgrat tenir final feliç.

De fet l’estrena de l’òpera va ser un absolut fracàs, i va obligar Verdi a modificar radicalment l’òpera, afegint-hi un quart acte i situant l’acció a l’Edat mitjana. La nova versió, estrenada amb el títol d’Aroldo (1857), no va obtenir un major èxit i actualment la crítica la considera inferior a l’original.

El 20 de desembre de 1985, al Teatro la Fenice de Venècia, va tenir lloc una nova recuperació de l’òpera. Des d’aleshores Stiffelio ha gaudit d’una rehabilitació crítica i reapareix amb certa regularitat als escenaris, encara que no massa sovint.

En tot cas, si no la coneixeu, aquesta setmana tenim l’oportunitat de descobrir-la a través dels Moments d’òpera:

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *