Plácido Domingo a "Cavalleria rusticana"

Plácido Domingo a “Cavalleria rusticana”

Cavalleria rusticana és una òpera d’un sol acte, amb música de Pietro Mascagni i llibret en italià de Giovanni Targioni-Tozzetti i Guido Menasci, basat en un conte de Giovanni Verga. Es va estrenar el 17 de maig de 1890 al Teatro Costanzi de Roma. A Catalunya va estrenar-se el 9 de maig de 1891 al Gran Teatre del Liceu. I és el títol que, juntament a Pagliacci (R. Leoncavallo), podrà veure’s al cicle Òpera Catalunya dels Amics de l’Òpera de Sabadell a les ciutats de Sabadell, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Lleida, Tarragona, Vic, Reus i Girona.

En el context de la literatura verista orientada a divulgar entre els lectors del nord d’Itàlia la idiosincràsia especial dels pobles del sud, Cavalleria rusticana de Giovanni Verga va ocupar un paper rellevant; un drama en el que van basar-se per a convertir-lo, posteriorment, en òpera.

És a dir, a finals del segle XIX hi havia la preocupació de les autoritats italianes, després de la recent reunificació de Garibaldi, on el romanticisme hi va tenir molta importància, estaven preocupades per a què territoris tan diferents com el nord i el sud d’Itàlia s’entenguessin, i així neix la literatura verista italiana.

Mascagni va enviar la seva òpera al concurs editorial “Sonzogno” i va rebre a Cerignola la inesperada notícia del seu triomf. Cavalleria rusticana va ser un èxit, no tan sols als teatres italians, sinó també als europeus, i va convertir-se en un símbol del nou estil, contraposat el verdià, encara en vigor en aquella època. Generant un gènere en sí mateixa, i posteriorment amb el suport de la creació de Leoncavallo Pagliacci, el que avui en dia anomenem: verisme. És a dir, l’òpera al servei de la veritat; amb uns arguments dramàtics, però versemblants, allunyats de les grans corts, per acostar-los al poble amb un estil de cant molt més dramàtic.

Així si voleu conèixer aquesta òpera en menys d’una hora, escolta els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *