Montserrat Caballé és Nedda

Montserrat Caballé és Nedda

Pagliacci és una òpera dividida en dos actes, amb música i llibret en italià de Ruggero Leoncavallo. I és aquest el títol que, juntament a Cavalleria rustiacana (P. Mascagni), podrà veure’s del 25 d’abril al 25 de maig, el cicle Òpera Catalunya dels Amics de l’Òpera de Sabadell a les ciutats de Sabadell, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Lleida, Tarragona, Vic, Reus i Girona.

L’argument es basa en uns fets ocorreguts durant l’adolescència de Leoncavallo a Montalto di Calabria, a Itàlia. A més, en aquesta òpera Leoncavallo va recórrer a la tradició de l’antiga “commedia dell’arte”, encara que, tal i com ell explica, tan sols en part. Al començar la funció apareix, abans d’obrir-se el teló, un personatge anomenat al llibret Pròleg (i que acostuma a cantar Tonio), i que conté un claríssim manifest de les finalitats del verisme: el que estem veïent en escena no és ficció, sinó la realitat i, per a que quedi clar, en el segon acte hi ha un teatre en escena, amb un públic al voltant del modest escenari que es commou amb el que veu, que acaba essent un drama de debó que acaba amb dues morts violentes. Tot això se’ns indica en el pròleg: no és una invenció, sinó un “retall de vida” (“uno squarcio di vita”).

Un títol que us proposem conèixer a través dels Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *