La soprano Renée Fleming és una reconeguda intèrpret del rol de la Mariscala

La soprano Renée Fleming és una reconeguda intèrpret del rol de la Mariscala

Der Rosenkavalier (El cavaller de la rosa) és una òpera dividida en tres actes, amb música de Richard Strauss, i llibret en alemany d’Hugo von Hoffmansthal, estrenada a l’òpera de la cort de Dresden, el 26 de gener de 1911.

En termes musicals, en el seu moment va parlar-se de la “traïció de Richard Strauss”, pel fet que el compositor abandonés la seva trajectòria de compositor “avançat” i expressionista per revaloritzar l’època daurada de Viena, la de Maria Teresa d’Habsburg (1740 – 1780), sense tenir en compte el creixent interès de Strauss per aquella època, fruit del descobriment de la música de Mozart, per una banda i, per l’altra, que el camí que havia iniciat amb Salome i Elektra portava cap al caos compositiu, assegurava. El que significa que l’actitud del llibretista Hoffmansthal no fos una reacció reaccionària, sinó que naixia en l’interès per les partitures mozartianes i la revalorització d’un passat gloriós.

El mèrit de Strauss va ser aconseguir evocar un món galant i lluminós amb els mitjans orquestrals del seu temps, crear una òpera molt marcada per l’estil mozartià, i prendre’s la llicència d’evocar el vals vienès sense arribar al ridícul que suposaria calcar-lo amb l’estil del segle XVIII.

És aquesta una òpera que ens planteja la crua realitat del pas del temps, una reflexió que gira al voltant del personatge de la Mariscala, un emblemàtic rol per a soprano. Una òpera que homenatja a Mozart, però amb els efectius musicals de Strauss, bon coneixedor de l’herència de Wagner.

Pots descobrir aquest títol a través dels Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *