Montserrat Caballé és Salome

Montserrat Caballé és Salome

L’òpera Salome va ser estrenada al teatre de la Cort de Dresden el 9 de desembre de 1905, i a Catalunya va veure’s per primer cop, al Gran teatre del Liceu, el 29 de gener de 1910. Es tracta d’una obra en un sol acte, amb música de Richard Strauss i amb un llibret en alemany del mateix compositor, basat en la traducció alemanya de Hedwig Lachmann de l’obra de títol homònim d’Oscar Wilde.

Cal destacar la densa orquestra que en la seva composició original inclou més de cent instruments, amb seixanta instruments de corda i més de quaranta a la percussió i vent. I és que amb Salome Richard Strauss va iniciar la sèrie d’òperes que aconseguirien fama universal i l’otorgarien el reconeixment com a un dels millors compositors del segle XX, de la mà de l’expressionisme musical, lligat al decadentisme d’Oscar Wilde.

La seva obra, crua i des del punt de vista de la coneguda com a “moral victoriana” (imperant en l’època), inacceptablement lasciva, va topar amb dificultats per a donar-se a conèixer inicialment, i tan sols la indubtable qualitat musical de la seva creació va vèncer els obstacles creats per les reaccions puritanes de l’època, especialment a Alemanya, Nova York i Londres.

Curiosament, a Espanya no van produir-se aquestes reaccions, segurament a causa que el text en alemany no va entendre’s a les estrenes de Barcelona i Madrid (gener i febrer de 1910, respectivament), i tan sols va generar comentaris irònics de la premsa satírica de l’època.

El contingut decadentista de l’obra és evident, però les produccions han minimitzat des dels seus orígens els aspectes més expressionistes del drama, com la mort de Salome: esclafada – literalment – pels escuts dels soldats d’Herodes.

Pots descobrir aquesta impactant obra amb els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *