Charles Gounod

Charles Gounod

Roméo et Juliette és una òpera dividida en cinc actes, amb música de Charles Gounod i llibret en francès de Jules Barbier i Michel Carré; tot i que basat en la tragèdia de William Shakespeare de títol homònim. La van estrenar al teatre líric de París, el 27 d’abril de 1867. L’estrena a Catalunya seria l’11 de juny de 1876 al Teatre Principal, ara torna a Barcelona on del  del 14 de febrer al 04 de març la podrem veure al Gran Teatre del Liceu.

Shakespeare va ser l’ideal de molts compositors del romanticisme. Gounod, com molts altres operistes, va buscar i trobar en Shakespeare un tema de gran envergadura: el drama de Romeo and Juliet, escrit cap a l’any 1595, i paradigma de l’amor romàntic. Gounod va voler donar un relleu especial a la seva òpera shakesperiana, i per això inicia la seva partitura amb un cor que dona solemnitat dramàtica a l’inici, però després va deixar-se endur per la superficialitat burgesa que el públic de l’òpera de París representava, amb anacronismes tals com la incorporació dels ritmes del vals, un ritme que també desenvolupa Juliette a la popular ària de les coloratures.

En tot cas, Gounod es va enamorar de la història dels amants desgraciats de Shakespeare als dinou anys, quan va concórrer a un assaig orquestral de la simfonia dramàtica Roméo et Juliette de Berlioz. Aquell poderós retrat musical de la tragèdia shakespeariana va marcar a Gounod profundament.

El 1864, dècades després, Gounod es va proposar a crear una versió operística de Romeu i Julieta. Els seus antics col·laboradors, els llibretistes Jules Barbier i Michel Carré, van preparar el llibret en només tres mesos amb l’objectiu principal de simplificar la història original de Shakespeare, eliminant personatges secundaris i reduint la trama als seus elements essencials. Gounod va poder així focalitzar la seva atenció en el romanç que és el cor de la trama.

Descobreix la tragèdia de Shakespeare amb la música de Charles Gounod als Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *