Daniel Auber

Daniel Auber

Fra Diavolo és una òpera dividida en tres actes, amb música de Daniel Auber i llibret en francès d’Eugène Scribe, basat en la vida del badoler napolità Michele Pazza. L’estrena va ser a l’Opéra-Comique de París el 28 de gener de 1830, mentre que a Catalunya es va estrenar l’11 de novembre de 1853 al Gran Teatre del Liceu.

Els orígens literaris d’aquesta òpera els trobem en la figura real del bandoler Michele Pezza, que va formar part de la guerrilla monàrquica absolutista que va lluitar contra les tropes franceses en l’efímera República Partenopea (o Napolitana) de l’any 1799. Tot i que va actuar com a bandoler de considerable crueltat, justificava les seves accions amb la bandera monàrquica i, quan els reis de Nàpols va recuperar el seu tron, va ser perdonat de les seves causes. Amb l’ocupació francesa de Nàpols (1806), els reis van haver de fugir a Sicília i Fra Diavolo va tornar a l’acció atemorint a la població, que li suposava poders diabòlics. Les tropes franceses que dirigia el general Joseph Hugo (el pare del cèlebre Víctor Hugo) el van capturar i condemnar a la mort.

Sobre aquests fets, l’any 1801 ja circulaven per París una narració anònima titulada Les Exploits et les amours de Frère Diable. Anys més tard, Michel Masson i Raymond-Philippe-Auguste Brucker van publicar la novel·la Daniel le lapidaire, de la que el llibretista Eugène Scribe va saber extreure el divertit llibret d’aquesta òpera còmica que aquesta setmana us volem presentar.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *