Jordi Savall dirigeix "Una cosa rara" al programa de la setmana

Jordi Savall dirigeix “Una cosa rara” al programa de la setmana

Una cosa rara és una òpera dividida en dos actes, amb música del valencià Vicent Martín i Soler, i llibret en italià de Lorenzo Da Ponte, tot i que basat en “La luna de la Sierra” de Luis Vélez de Guevara. L’estrena va ser al Burgtheater de Viena el 17 de novembre de 1786.

Quan es va estrenar a Viena, el mes de novembre de 1786, va tenir un èxit clamorós, fins a tal punt que el mateix Wolfgang Amadeus Mozart va recollir algunes melodies i les va incorporar a l’escena del sopar de Don Giovanni, que estrenaria l’any següent a Praga. Aquest fet li ha donat molt de prestigi al títol que ens ocupa. L’obra pertany a l’etapa vienesa de Martín i Soler, on conegué al seu amic i llibretista, Lorenzo Da Ponte (qui conjuntament a Mozart va elaborar els llibrets de Le nozze di Figaro, Don Giovanni i Così fan tutte). Amb Da Ponte, Martín i Soler també va obtenir els més grans èxits de la seva carrera, exactament igual que Mozart en el terreny operístic.

Juntament amb Il burbero di buon cuore (1786) i L’arbore di Diana (1787), aconseguiria un èxit rotund. El públic assitia massivament a totes les funcions, feia allargar les temporades, i fint i tot comprava les seves partitures que eren cantades al carrer. Com a mostra, Una cosa rara es va estrenar el mateix any que Le nozze di Figaro de Mozart. Mentre l’obra de Mozart va tenir 2 representacions a Viena, la de Martín i Soler en va tenir fins a 78. Va generar tal reacció, que les classes acomodades de l’època van començar a vestir-se “alla Cosa Rara”, imitant als personatges de l’òpera.

Voleu descobrir aquest títol? Escolteu els Moments d’òpera d’aquesta setmana.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *