Nikolaus Harnoncourt dirigeix "L'incoronazione di Poppea"

Nikolaus Harnoncourt dirigeix “L’incoronazione di Poppea”

L’incoronazione di Poppea és una òpera dividida en un pròleg i tres actes, amb música de Claudio Monteverdi, i llibret en italià de Francesco Busenello, tot i que basat en els Annales de Tàcit. Es va estrenar al Teatro Santi Giovanni i Paolo de Venècia l’any 1642, mentre que l’estrena a Catalunya va ser el 3 de febrer de 2009 al Gran Teatre del Liceu, teatre que l’acull de nou els dies 1 i 3 de febrer, en versió de concert.

Aquesta és la primera òpera on els protagonistes són personatges històrics, molt més humanitzats que els mitològics habituals en les òperes anteriors, fet que li permeté un tractament aprofundit de la individualitat psicològica de cadascun dels personatges, amb un resultat molt més commovedor que el de la resta d’obres que s’havien pogut veure al teatre fins aquell moment.

Cal tenir present que Monteverdi es considera el pare del gènere operístic, i ho és no tan sols per haver estat un dels primers compositors, sinó per ser-ne un total renovador. Ell és un dels primers en entendre que els caràcters dels personatges no poden ser plans, sinó que han de tenir més profunditat dramàtica. Per això, algunes de les seves òperes se’ns presenten amb plantejaments dramàtics plenament vigents.

És, a més, l’última òpera de Monteverdi, estrenada quan tenia 75 anys. S’entén que el compositor gaudia d’un gran prestigi tenint en compte el gran nombre d’intèrprets necessari per realitzar aquesta òpera, més tenint en compte que va estrenar-se en un teatre privat. Per tant, l’empresari havia de tenir ben clar que recuperaria l’inversió realitzada amb tal desplegament artístic.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *