Joan Sutherland és Beatrice di Tenda

Joan Sutherland és Beatrice di Tenda

Beatrice di Tenda és una òpera dividida en dos actes, amb música de Vincenzo Bellini i llibret en italià de Felice Romani, basat en una obra de teatre homònima de Carlo Tedaldi-Fores. L’estrena va ser el 16 de març de 1833 al Teatro La Fenice de Venècia. Mentre que l’estrena catalana seria el 12 de desembre de 1837 al Teatre de la Santa Creu de Barcelona.

Aquesta va ser una òpera que generaria molts malsdecap a Bellini, ja d’entrada a l’hora de triar el tema van aparèixer les diferències de criteri amb Romani, el llibretista. Considerava que la temàtica era massa similar a l’òpera Anna Bolena (G. Donizetti), i malgrat això Bellini va tirar el projecte endavant.

El treball va resultar problemàtic, i el finale no va poder ser conclòs a temps per a l’estrena, de manera que la cabaletta final de Beatrice va ser emprada d’una òpera anterior del compositor: Bianca e Fernando. Però a finals de la dècada del 1960, Vittorio Gui va descobrir els esbossos originals de Bellini per a l’escena final, fet que ens permetrà gaudir-lo en el programa.

Les diferències de Romani amb el tema, unides al problemàtic procés creatiu de l’òpera, el van portar a inserir una justificació en l’edició impresa del llibret. Això va desembocar en un agre enfrontament amb Bellini i al trencament de la seva complicada, tot i que també gloriosa, relació artística.

Descobreix a Beatrice di Tenda als Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *