Gioacchino Rossini

Gioacchino Rossini

Estrenada al teatre alla Scala de Milà el 26 de setembre de 1812, per tant fa 205 ays, La pietra del paragone és una òpera, o “melodramma giocoso”, dividida en dos actes, amb música de Gioacchino Rossini i llibret en italià de Luigi Romanelli.

L’estiu de 1812 va ser agitat per a Rossini, quan va emmalaltir amb una febre durant la composició d’aquesta òpera, aquest era el primer encàrrec de Rossini per al teatre alla Scala de Milà. El jove compositor ja s’havia guanyat una reputació a Venècia, on L’inganno felice havia estat un èxit esplèndid al gener al Teatro San Moisè. L’empresari del San Moisè immediatament va encarregar tres farses més a Rossini.

A principis de juliol, Rossini va arribar a Milà des de Venècia per començar a treballar en La pietra. El llibretista, Luigi Romanelli, i Rossini van començar a treballar com sempre prop de la data d’obertura programada del 19 de setembre. El llibret va ser construït a l’antiga, amb recursos còmics totalment gastats i encaixat en una estructura feixuga.

Seguint la tradició del segle anterior, era una òpera en què tots els personatges tenien una importància similar, amb un nombre semblant d’àries, fet que obligava al compositor a interrompre constantment la trama amb l’ària de cada personatge. Àries pensades pel lluïment de les virtuts de cada cantant, un vestit a mida que encara avui serveix per demostrar el catàleg de recursos dels grans intèrprets rossinians.

L’argument també tenia totes les característiques típiques de les òperes bufes antigues: múltiples confusions amoroses, disfressa d’un dels personatges com a turc per fer por als altres i castigar-los. A La pietra aquest moment del fals turc, que no era altre que l’amo de la casa, es va fer molt famós. Com també va fer-se famosa la repetitiva, enganxosa i divertida melodia d’un dels personatges còmics, Don Pacuvio.

L’estrena a la Scala va comptar amb la direcció d’Alessandro Rolla i dels cantants Marietta Marcolini i Filippo Galli (baix). Va ser un èxit immediat, que es va reflectir en 53 funcions durant la seva primera temporada, i fins i tot en l’última actuació set números van haver de repetir-se, a petició del públic.

La trama es desenvolupa a la casa de camp del comte Asdrubale qui, per aconseguir casar-se amb una dona que l’estimi de debò, sotmet a proves a les tres aspirants disfressant-se de mercader turc i presentant-se com un creditor autoritzat a embargar tots els seus béns, cosa que aconsegueix allunyar els hostes frívols i paràsits i comprovar la veritable amistat de Giocondo i Clarice. Per mitjà d’una altra disfressa, aquesta última aconsegueix assegurar l’amor del comte i arribar així al final feliç.

De tota manera, tots els detalls del títol els podeu descobrir als Moments d’òpera de la setmana:

NOTA: estem tenint alguns problemes tècnics amb la secció de “ràdio a la carta”, en breu es podran consultar tots els nostres programes emesos. Disculpeu les molèsties.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *