Magda Olivero és FrancescaFrancesca da Rimini és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Riccardo Zandonai i llibret en italià de Tito Ricordi, tot i que basat en una obra de teatre de Gabriele d’Annunzio de 1902. L’estrena va ser al Teatro Regio de Torí el 19 de febrer de 1914, mentre que al Gran Teatre del Liceu s’estrenaria el 13 de novembre de 1926.

Riccardo Zandonai va ser un compositor italià que va estudiar amb Mascagni a Pesaro. Per tal de forjar-se una carrera com a músic va centarar-se en el món de l’òpera, i en l’escola que predominava el panorama en aquell moment, el verisme, en aquest sentit la influent casa Ricordi va veure en ell a un possible hereu de Puccini, però el seu estil va anar més enllà del verisme.

El seu èxit més rellevant va ser l’òpera que ens ocupa aquesta setmana, Francesa da Rimini, estrenada l’any 1914. Un títol que s’allunya del verisme per apropar-se a nous aires, presentant una Itàlia renaixentista, evocant capítols d’una gran paísi amb uns personatges que viuen l’amor amb risc i aventura, enlloc de fer-ho en la foscor pròpia del verisme. A més, l’avançat llenguatge simfònic de Zandonai dona una gran riquesa a l’orquestra que s’evidencia en el desenvolupament de l’acció, dotant-la de molta més riquesa que d’altres compositors italians.

Pots conèixer l’argument i les escenes musicals més rellevants a través dels Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *