Claudio Abbado

Escoltarem la versió que proposa el director Claudio Abbado

Estrenada a París el 19 de juny de 1825, Il viaggio a Reims és una òpera còmica en un únic acte amb música de Gioacchino Rossini, i llibret en italià de Luigi Balocchi. L’estrena catalana va ser el 9 de novembre de 2006 al Gran Teatre del Liceu, teatre que l’acull de nou del 13 al 20 de setembre.

Cal destacar que aquesta òpera pràcticament no té argument, sinó que és el pretext perfecte per fer lluir les habilitats en el cant de catorze solistes.

Il viaggio a Reims va ser un encàrrec del 1825 per commemorar la celebració de la coronació del rei Carles X de França, l’últim Borbó francès, i ja que l’òpera va ser escrita per a una ocasió específica, amb una trama sobre aristòcrates europeus, oficials -i una poetessa- de camí per a unir-se a les festivitats de la coronació francesa per la qual va ser composta l’òpera, Rossini mai va pretendre que tingués una vida més enllà d’unes poques representacions a París. És per això que el compositor més tard reutilitzaria una bona part de la música per a l’elaboració de Le comte Ory, la seva penúltima òpera.

En aquesta òpera, Rossini segueix la tradició belcantista que el públic aplaudia, però la transforma amb un ritme trepidant que es converteix en hilarant.

L’invent el van presentar com a “cantata escènica” i es va interpretar, només, en versió de concert. És una òpera exigent, amb 14 solistes (tres sopranos, un contralt, dos tenors, quatre barítons, i quatre baixos), i és per això que no es representa freqüentment.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *