Caballé i Pavarotti

Caballé i Pavarotti, els protagonistes del programa de la setmana

Se sol citar a Luisa Miller com a l’òpera amb la que Verdi va iniciar l’important gir temàtic de les seves òperes que culminaria amb la cèlebre trilogia popular: Rigoletto, Il trovatore i La traviata.

El gir consistia en abandonar les antigues històries de “capa i espasa”, buscant al·licients al suat tema de les dames de conducta inqüestionable, obligades a núpcies llunyanes al seu amor real, i la desesperada lluita dels cavallers, igualment de conducta inqüestionable, per un amor ideal inabastable que acostumava a acabar amb la mort d’un, o dels dos, enamorats.

En tot cas, per primer cop en molt de temps, Verdi sortia de l’esquema romàntic de la comèdia heroïca. De fet, va aconseguir fer una òpera estimable, amb moments molt atractius, i insistir un cop més amb la intesa relació afectiva que pot haver-hi entre un pare com Miller i una filla submissa i “bona minyona” com Luisa. Ja se sap que aquest és un dels temes que millor tractava Verdi a les seves obres, per raos psicològiques personals.

Descobreix aquest títol en els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *